Demo

ac head

Sprawozdania

Sprawozdanie z prac terenowych - jesień 2014, stacja Myscowa

Mamy za sobą kolejny, siedem nasty już sezon badań Akcji Carpatica nad jesienną migracją ptaków w rejonie Karpat. Badania -jak we wszystkich ubiegłych latach - przeprowadzono watrakcyjnej dla wędrujących ptaków dolinie Wisłoki, położonej w miejscowości Myscowa (49°31'20''N 21°32'54''E), w Beskidzie Niskim. Jest to najdalej wysunięty na południe punkt obrączkowania ptaków w Polsce.

Prace terenowe, polegające na chwytaniu i obrączkowaniu ptaków, według ustalonych od lat standardów, trwały w tym sezonie 93 dni, od 1 sierpnia do 2 listopada. Oprócz obrączkowania ptaków dokonywano także pomiarów biometrycz nych odławianych ptaków oraz prowadzono obserwacje wizualne w terenie.

Ptaki chwytaliśmy w standardową liczbę sześćdziesięciu sieci. Dodatkowo przez większość sezonu funkcjonowały także 23 sieci specjalne ustawione na lewym brzegu oraz w nurcie Wisłoki. W tym roku ? ze względu na wiosenną powódź i zmiany linii brzegowej kilka stan dardowych sieci zostało postawionych w innych miejscach niż w poprzednich latach.

Wyniki

W roku 2014 w ramach prac AC zaobrączkowano 4556 ptaków należących do 68 gatunków. Tym samym liczba zaobrączkowanych ptaków od początku działalności Akcji Carpatica wzrosła do 66 997. Miniony sezon pomimo niezbyt obiecujących wyników na początku sezonu okazał się lepszymod poprzedniego. Liczba zaobrączkowanych ptaków była większa od średniej wieloletniej. Tegoroczny wynik plasuje 2014r. na czwartym miejscu pod względem liczby zaobrączkowanych ptaków w całej historii badań AC. W załączniku znajduje się pełna lista zaobrączkowanych w tym sezonie ptaków.

graf 1998-2014 zaobraczkowane

Dynamika przelotu ptaków w roku 2014 ogólnie nie odbiegała od średniej wieloletniej. Ddnotowano jeden wyraźny szczyt przelotu w pentadzie 56 (3-7.10)

Dynamika przelotu 2014

Do listy ptaków zaobrączkowanych przez AC nie dołączył w tym sezonie żaden nowy gatunek, więc liczba zaobrączkowanych  nadal obejmuje 106 gatunków. Pięć najliczniej chwytanych gatunków w roku 2014 to:

• rudzik (Erithacus rubecula) ? 940 osobników
  • modraszka (Cyanistes caeruleus) ? 586 osobników
  • pierwiosnek (Phylloscopus collybita) ? 506 osobników
  • bogatka (Parus major) ? 487 osobników
  • kapturka (Sylvia atricapilla) ? 350 osobników

Są to dominanty, które od lat zajmują pierwsze miejsca wśród najczęściej chwytanych na Carpatice ptaków. Pierwsza piątka najliczniejszych gatunków w 2014 r. stanowi 63% wszystkich schwytanych w tym sezonie ptaków.
Dziesięć najliczniej obrączkowanych gatunków stanowiprawie 75% wszystkich schwytanych w tym sezonie ptaków. Oprócz wyżej wymienionych należą do niej także:

• raniuszek (Aegithalos caudatus) ? 120 osobników
  • pokrzywnica (Prunella modularis) ? 117 osobników
  • zięba (Fringilla coelebs) ? 103 osobniki
  • piecuszek (Phylloscopus trochilus) ? 98 osobników
  • śpiewak (Turdus philomelos) ? 96 osobników

Podsumowując wyniki należy stwierdzić, iż był to bardzo dobry rok dla bogatki, sikory ubogiej, pliszki górskiej i kowalika (najlepszy wynik w historii) oraz modraszki, pełzacza leśnego, pokrzywnicy, czarnogłówki i raniuszka (drugi wynik w historii) ? nastąpił wzrost liczby zaobrączkowanych ptaków na tle średniej wieloletniej. W przypadku trzech najliczniejszych gatunków (rudzika, kapturki i pierwiosnka) wynik zbliżony jest do średniej wieloletniej.

Zaobrączkowano najniższą w historii liczbę kosów i trznadli. Najciekawsze ptaki schwytane w 2014 roku to puszczyk, sóweczka, sroka i dwie wilgi.

Warte odnotowania jest również schwytanie wróbla, trzech krętogłowów, czterech dzięciołów białogrzbietych oraz dziewięciu zniczków i muchołówek małych.

Wiadomości powrotne

W roku 2014 odnotowano 104 ponowne stwierdzenia ptaków zaobrączkowanych przez AC w latach poprzednich.
Liderami wśród gatunków powtórnie odłowionych w Myscowej w tym roku są bogatka i rudzik (po 19 osobników). Schwytano także samicę kosa obrączkowaną przez Witka Ziaję w Myscowej przy Willi pod kołatkiem w czerwcu tego roku. W załączniku znajduje się pełna lista stwierdzonych w tym sezonie ptaków. Bardzo ucieszył nas fakt schwytania pokrzywnicy ze Słowacką obrączką. Nadal oczekujemy na dane obrączkowania tego ptaka. Jest to 18 ptak z obcą obrączką schwytany podczas prac AC w Myscowej.

Organizacja

Za organizację i koordynację prac Akcji Carpatica odpowiadał Zespół Organizacyjny Stowarzyszenia Akcja Carpatica. Pracami punktu i obrączkowaniem kierowały kolejno następujące osoby: Hubert Kamecki, Kamil Głód, Anna Zięcik, Witold Ziaja, Grzegorz Cierlik, Justyna Niżyńska, Karolina Adamska, Arnold Cholewa, Artur Pędziwilk, Michał Redlisiak, Szymon Beuch, Małgorzata Bujoczek, Arkadiusz Frohlich, Michał Ciach. Gorące podzięk owania składamy wszystkim, którzy wspierali w tym roku nasze badania, a w szczególności wszystkim wolontariuszom, bez których funkcjonowanie obozu nie byłoby możliwe

Karpaty -  Beskid Niski, Polany